Δώρο ένα φυτό της επιλογής μας σε κάθε παραγγελία άνω των 20€.

Τηλ. Παραγγελίες: 23820 22 220

Εναλλαγή Πλοήγησης

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της γυμνόριζης τριανταφυλλιάς και τριανταφυλλιάς σε μπάλα τύρφης; Τι να επιλέξω;+

Οι 2 παραπάνω μορφές των τριανταφυλλιών που διακινούνται από τα φυτώριά μας δεν έχουν καμία διαφορά ως προς την ηλικία, την ποιότητα και τον τρόπο ανάπτυξης των φυτών. Θα αναπτυχτούν με την ίδια ταχύτητα.

Για μαζικές φυτεύσεις προτιμήστε τις γυμνόριζες τριανταφυλλιές, ιδίως αν έχετε ήδη την εμπειρία της φύτευσης γυμνόριζων θάμνων και δέντρων.

Οι τριανταφυλλιές σε μπάλα τύρφης είναι πιο εύκολα διαχειρισμένες ως προς τον χρόνο της φύτευσης γιατί μπορούν να παραμείνουν αφύτευτες για αρκετό καιρό χωρίς να χρειάζονται πότισμα ή άλλη φροντίδα.

Αν δεν είστε σίγουροι για τον χρόνο φύτευσης ή για την εύνοια του καιρού στον χώρο που θα φυτέψετε τότε προτιμήστε τριανταφυλλιές σε μπάλα τύρφης. Επίσης θα μπορείτε να τις φυτέψετε σε 2 ή περισσότερες δόσεις ανάλογά με τον καιρό ή με το πρόγραμμά σας.

Πότε μπορώ να παραγγείλω τριανταφυλλιές φυτεμένες σε γλάστρα;+

Συνήθως η περίοδος πώλησης τριανταφυλλιών σε γλάστρες από τα φυτώριά μας αρχίζει την 15η Απριλίου. Ανάλογα με την χρονιά και την ανάπτυξη των φυτών αυτή η ημερομηνία πιθανόν  να είναι πιο νωρίς ή αργότερα. Αυτό το ανακοινώνουμε στην ιστοσελίδα μας ή εμφανίζονται οι διάφορες ποικιλίες με διαθέσιμα φυτά σε γλάστρα, οπότε μπορείτε να τις παραγγείλετε. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις τηλεφωνικές παραγγελίες.

Πόσο καιρό και πως μπορώ να διατηρήσω τις γυμνόριζες τριανταφυλλιές μου μέσα στην συσκευασία τους μέχρι να τις φυτέψω;+

Αν ο καιρός είναι κρύος ή το μέρος που τις έχουμε είναι κρύο τότε μπορούν να παραμείνουν αφύτευτες από 1-4 εβδομάδες. Πρέπει απαραιτήτως να παραμείνουν κλειστές στην σακούλα τους, αλλιώς θα χαλάσουν πολύ γρήγορα.

Πόσο καιρό και πώς μπορώ να διατηρήσω τις τριανταφυλλιές σε μπάλα τύρφης μέσα στην συσκευασία τους μέχρι να τις φυτέψω;+

Αν τις φυλάτε σε κρύο μέρος (συνιστάται) τότε σε μερικές περιπτώσεις και πάνω από ένα μήνα. Παρατηρείστε τα φυτά κατά διαστήματα (το ίδιο και στην περίπτωση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών) και αν διαπιστώσετε κάποια αλλαγή στην όψη των φυτών πχ μεγάλοι άσπροι βλαστοί και ρίζες πρέπει να φυτέψετε σύντομα. Αν παρατηρήσετε ότι  η μπάλα τύρφης εμφανίζεται στεγνή και ελαφριά τότε θα χρειαστεί να φυτέψετε σύντομα αφού προηγουμένως την βάλετε για μερικά λεπτά της ώρας σε νερό ώστε να απορροφήσει αρκετό νερό.

Να βγάλω το δίχτυ από την μπάλα τύρφης πριν φυτέψω;+

Όχι, η τριανταφυλλιά σας κινδυνεύει να χαλάσει ιδίως όταν έχει βγάλει μικρές ρίζες.

Πότε φυτεύονται οι τριανταφυλλιές;+

Οι τριανταφυλλιές Αβράμη φυτεύονται όλο το χρόνο: 

1. Γυμνόριζες ή σε μπάλα τύρφης κατά την κρύα περίοδο (Νοέμβριο – Απρίλιο).

2. Σε γλάστρες 2 λίτρων κατά την ζεστή περίοδο.

Πότε θα βλαστήσουν οι τριανταφυλλιές μου από την στιγμή της φύτευσης;+

Εξαρτάται από τον καιρό. Γενικά τα μάτια της τριανταφυλλιάς κοκκινίζουν και φουσκώνουν ελαφρά ακόμα και με κρύο καιρό σε 1 – 3 εβδομάδες. Η βλάστηση αργεί τον χειμώνα. Αντίθετα όταν κάνει ζέστη, τα φυτά βλαστάνουν πιο σύντομα και μέσα σε 2 εβδομάδες δημιουργούνται οι πρώτοι μικροί βλαστοί.

Συμβουλή: Μη βιαστείτε να μεγαλώσετε τα φυτά σας την κρύα περίοδο. Το λίπασμα και το συχνό πότισμα μπορεί να τα καθυστερήσει και πιθανόν να τα ξεράνει. Η κηπουρική χρειάζεται υπομονή.

Πότε θα ανθίσουν οι τριανταφυλλιές μου;+

Οι περισσότερες ποικιλίες και κατηγορίες τριανταφυλλιών ανθίζουν τον πρώτο χρόνο, νωρίς ή αργά την άνοιξη, ανάλογά με τον καιρό και τον χρόνο που φυτεύτηκαν.

Μερικές όμως ποικιλίες από τις ψηλές αναρριχώμενες και από τις  παλιές και  ιστορικές ποικιλίες δεν πρόκειται να ανθίσουν την πρώτη χρονιά. Τα φυτά θα πάρουν ύψος και θα ανθίσουν στα παλιά κλαδιά την επόμενη άνοιξη. Γι αυτό μη κλαδεύετε ποτέ αυστηρά αυτές τις τριανταφυλλιές.

Πότε φυτεύονται οι καλλωπιστικοί θάμνοι;+

Οι καλλωπιστικοί θάμνοι των φυτωρίων Αβράμη φυτεύονται όλο τον χρόνο γιατί είναι σε γλάστρες. Το καλοκαίρι όταν κάνει ζέστη προτιμείστε να προμηθευτείτε τους καλλωπιστικούς θάμνους σε γλάστρες 1,5 – 2 λίτρων γιατί ταξιδεύουν καλύτερα.

Πως γίνετε η φύτευση των τριανταφυλλιών;+

Οι τριανταφυλλιές φυτεύονται όπως όλοι οι φυλλοβόλοι θάμνοι και τα δέντρα. Δείτε επίσης τις οδηγίες που δίνονται στην ιστοσελίδα μας ή στον κατάλογο μας.

Φροντίσετε πα παρακάτω σημεία:

Να πατηθούν καλά στις ρίζες

Να ποτιστούν άφθονα τις 2 πρώτες μέρες (πλημμύρα).

Να υπάρχει λακκούβα που να συγκρατεί τα νερά της βροχής.

Οι τριανταφυλλιές φυτεύονται σε σκιά;+

Οι τριανταφυλλιές δεν φυτεύονται ποτέ σε σκιά. Θα ξεραθούν.

Φροντίζετε να τις βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον την μισή μέρα. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να τις βλέπει ο πρωινός ήλιος. Αν τις βλέπει ο απογευματινός ήλιος κινδυνεύουν να καούν ιδίως όταν είναι φυτεμένες σε ζεστές περιοχές.

Μπορώ να φυτέψω σε μέρος που προϋπήρχε τριανταφυλλιά;+

Ναι, αλλά ο λάκκος της φύτευσης να γίνει αρκετά μεγάλος και να αλλάξετε το χώμα. Το φρέσκο χώμα να είναι επιφανειακό (γόνιμο) από παρθένο μέρος και ανακατεμένο με τύρφη ή κοπριά.

Σε τι απόσταση μεταξύ τους φυτεύονται οι τριανταφυλλιές;+

Οι πιο κοντινές αποστάσεις μεταξύ των φυτών να είναι: 30 – 40 εκ. για τις χαμηλές κατηγορίες (μινιατούρες – νάνες – μπουκέτα) και 50 – 100 εκ. για τις κατηγορίες των θαμνωδών, εδαφοκαλύψεως και των τριανταφυλλιών για φράχτες. Οι δενδρώδεις φυτεύονται συνήθως μεμονωμένα ή σε αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων η μία από την άλλη. Γενικά το ίδιο ισχύει και για τις ψηλές αναρριχώμενες.

Πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα οι τριανταφυλλιές?+

Το πότισμα εξαρτάται από κλίμα, το έδαφος, τον καιρό και την εποχή.

Γενικά ποτίζουμε κατά την ζεστή περίοδο, όταν δεν έχουμε επαρκείς βροχές και όταν το χώμα έχει στεγνώσει σε βάθος μερικών εκατοστών. Το πρώτο καλοκαίρι από την φύτευση τους οι τριανταφυλλιές θα χρειαστούν περισσότερο πότισμα από τις μεγαλύτερες.

Το καλό πότισμα που δίνουμε όταν φυτεύουμε τριανταφυλλιές δεν είναι για να πιουν νερό τα φυτά αλλά για να «καθίσει» το χώμα γύρω από τις ρίζες.

Κάθε πότε χρειάζονται κλάδεμα οι τριανταφυλλιές μου;+

Το βαθύ αυστηρό κλάδεμα εφαρμόζεται στις τριανταφυλλιές 1 φορά το χρόνο, συνήθως τον Φεβρουάριο.

Πότε χρειάζονται λίπανση οι τριανταφυλλιές;+

Μετά το κλάδεμα μπορούμε να λιπάνουμε και να επαναλάβουμε ακόμα μια φορά κατά την πρώτη ανθοφορία. Στις νεοφυτεμένες τριανταφυλλιές λιπαίνουμε όταν έχουν σχηματίσει αρκετά μεγάλους βλαστούς και όχι όταν κάνει πολλή ζέστη το καλοκαίρι. Μπορούμε να ξαναλιπάνουμε και τον Οκτώβριο.

Οι τριανταφυλλιές μου έχουν μαύρες κηλίδες επάνω στα φύλλα τους. Τι να κάνω;+

Αφαιρέστε τα προσβεβλημένα φύλλα ακόμα και τα πεσμένα φύλλα γιατί εκεί βρίσκεται το μόλυσμα. Αποφύγετε τα ποτίσματα που καταβρέχουν τα φύλλα και θειαφίστε προληπτικά. Για χημική καταπολέμηση απευθυνθείτε σε τοπικό γεωπόνο για να προμηθευτείτε το κατάλληλο σκεύασμα.

Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μου κιτρίνισαν. Γιατί;+

Είναι πολλοί οι λόγοι. Παρατηρήστε τα φύλλα και τα νεύρα στην παλάμη των φύλλων και πάρτε μας τηλέφωνο ή απευθυνθείτε σε τοπικό γεωπόνο.

Συνήθως το κιτρίνισμα οφείλεται: 

Στο καλοκαιρινό βαθύ κλάδεμα και όταν ακολουθεί ζεστός καιρός.

Στη μαύρη κηλίδωση ή μαύρη κηλίδα (μύκητας)

Στην έλλειψη σιδήρου (χλώρωση ασβεστίου) και στο υψηλό PH του εδάφους.

Στην προσθήκη ουρίας για λίπασμα ή κοπριάς με βάση τα περιττώματα πτηνών (κουτσουλιά).

Οι τριανταφυλλιές μου εμφάνισαν ένα λευκό χνούδι επάνω στα φύλλα τους. Τι να κάνω;+

Θειαφίστε, είναι Ωίδιο. Προσέξτε επίσης τα παρακάτω: Οι τριανταφυλλιές να μην είναι σε σκιά και να μη βρέχονται τα φύλλα τους όταν ποτίζονται. Αποφύγετε τα λιπάσματα και τα ποτίσματα το χειμώνα που τις κάνουν ευαίσθητες.

Πέφτουν τα φύλλα από τις τριανταφυλλιές μου. Γιατί συμβαίνει αυτό;+

Είναι πολλοί οι λόγοι: Ξηρασία, Μαύρη κηλίδα (ασθένεια), Περονόσπορος (ασθένεια), Τετράνυχος (εχθρός). Παρατηρήστε τα φύλλα για κηλίδες, χρώμα κηλίδων, στίγματα, ιστούς αράχνης, μικρά ζωύφια, τόσο από την επάνω όσο και από την κάτω πλευρά των φύλλων. Πάρτε μας τηλέφωνο ή απευθυνθείτε σε τοπικούς γεωπόνους.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των τριανταφυλλιών υψηλής και χαμηλής αναρρίχησης;+

Οι ψηλές αναρριχώμενες τριανταφυλλιές βγάζουν ψηλούς δυνατούς βλαστούς από την βάση τους (λαίμαργοι) οι οποίοι στην κορυφή τους σπάνια καταλήγουν σε τριαντάφυλλα. Αυτοί οι βλαστοί, όταν λυγίσουν και υποστυλωθούν πλαγίως, βγάζουν τριαντάφυλλα από τους πολυάριθμους πλάγιους οφθαλμούς (μάτια) που βρίσκονται στις μασχάλες των φύλλων. Η ανθοφορία αυτή συμβαίνει συνήθως την δεύτερη χρονιά από την ανάπτυξη και υποστύλωση του λαίμαργου βλαστού.

Οι τριανταφυλλιές για φράχτες και αναρριχήσεις είναι ψηλές τριανταφυλλιές με θαμνώδες σχήμα των οποίων οι βλαστοί, ακόμα και οι λαίμαργοι καταλήγουν σε τριαντάφυλλο. Οι λαίμαργοι αυτοί όταν ψηλώσουν μπορούν να υποστυλωθούν (δείτε στην επάνω παράγραφο).

Μπορώ να φυτέψω τριανταφυλλιές σε γλάστρες;+

Βεβαίως μπορείτε αλλά οι τριανταφυλλιές και γενικά τα μεγάλα φυτά αναπτύσσονται καλύτερα στο έδαφος. Για να αναπτυχθούν καλύτερα στην γλάστρα, δείτε παρακάτω.

Σε τι μέγεθος γλάστρας φυτεύονται οι τριανταφυλλιές;+

Οι γλάστρες να έχουν βάθος τουλάχιστον 30 εκ. και να στραγγίζουν καλά. Μετά την πάροδο 1-3 ετών ανάλογα με το μέγεθος του φυτού ή της γλάστρας και κατά τον μήνα Φεβρουάριο, αφού κλαδέψετε την τριανταφυλλιά σας τότε βγάλτε την από την γλάστρα και ελαττώστε τν ρίζα της στο μισό. Ξαναφυτέψτε στην ίδια γλάστρα αλλά με φρέσκο χώμα. Η νέα της  βλάστηση θα σας ενθουσιάσει.